Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΦΤΙΑΞ’ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!


Κήπος... Το προσωπικό καταφύγιο σε όλους όσους αρέσει η φύση, τα χρώματα και τα ωραία αρώματα έντονα ή απαλά. Μια ωραία εικόνα κάποιου τοπίου ή αυλής που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια, από ένα βιβλίο είτε από κάποια ταινία μπορεί να αναδημιουργιθεί στον κήπο μας όλα αυτά φυσικά άκρως επηρεασμένα από την προσωπική μας φαντασία, την ψυχοσύνθεση και τη διάθεση μας. Από μόνοι μας μπορούμε να φτιάξουμε σχεδόν οτιδήποτε έχουμε φανταστεί ή έχουμε δει και μας αρέσει μίας και το δημιούργημα που προκύπτει έπειτα από προσωπικό μόχθο και εργασία είναι στα μάτια μας ωραιότερο από πολλές κατασκευές επαγγελματιών, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω την εργασία και τον κόπο τους.
Τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για κάποιον ο οποίος θέλει να κατασκευάσει μόνος του τον κήπο του είναι:
·  Σκαπτικό μηχάνημα τύπου φρέζα για το αρχικό σκάψιμο του χώρου μας (εάν δεν έχουμε και δεν μπορούμε να δανειστούμε από κάποιον φίλο ή να αγοράσουμε μίας και είναι σχετικά ακριβό εργαλείο μπορούμε να σκάψουμε με τον παραδοσιακό τρόπο...)
·  Τσάπα
·  Τσουγκράνα
·  Φτυάρι
·  Κλαδευτήρι
·  Σφυρί
·  Σπάγκο
·  Χαρτί και Στυλό
Εργαλεία απλά και εύκολο να τα βρούμε.
            Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να δημιουργήσουμε τον κήπο που ονειρευόμαστε;
            Η απάντηση είναι τίποτα το εξειδικευμένο.
Πρώτον και  πιο σημαντικό είναι η ηλιοφάνεια δηλαδή εάν έχουμε ήλιο στον χώρο που προορίζουμε για τον κήπο μας και πόσες ώρες την ημέρα. Με βάση αυτό το κριτήριο θα διαλέξουμε τα φυτά και τις θέσεις που θα φυτευθούν.
Δεύτερο κριτήριο είναι το έδαφος. Καλό θα ήταν να γίνει μια ανάλυση του εδάφους αλλά συνήθως μερικοί εδαφοβελτιωτικοί χειρισμοί πριν την φύτευση είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν ένα έδαφος με ικανοποιητική τόσο δομή όσο και σύσταση για την πλειονότητα των φυτών. Τέτοιοι εδαφοβελτιωτικοί χειρισμοί είναι η προσθήκη οργανικής ουσίας (κοπριά ή compost), τύρφης και περλίτη ή ποταμίσιας άμμου μετά το πρώτο φρεζάρισμα (σκάψιμο με το χέρι εαν δεν διαθλετουμε σκαπτικό μηχάνημα) του χώρου μας και στην συνέχεια ξανά φρεζάρουμε για να ενσωματώσουμε τα εδαφοβελτιωτικά μας. Η αναλογία των οποίων εξαρτάται τόσο από το έδαφος που έχουμε όσο και από τα φυτά που θα φυτέψουμε.
Τελευταίο κριτήριο είναι το νερό τόσο η δυνατότητα που έχουμε να ποτίζουμε (ύπαρξη νερού) όσο και η ικανότητα αποστράγγισης του εδάφους. Η πρώτη περίπτωση είναι και η απλούστερη μίας και σε όλα τα σπίτια υπάρχει νερό και άρα και η δυνατότητα ποτίσματος. Δεν είναι όμως το ίδιο απλό πρόβλημα η χαμηλή ικανότητα αποστράγγισης του χώρου μας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε πολύ στους χειρισμούς που θα κάνουμε για την εδαφοβελτίωση προσθέτοντας υλικά που ευνοούν τον αερισμό του εδάφους (περλίτης, άμμος κτλ) και δεν βοηθηθούν στην συγκράτηση της υγρασίας (τύρφη, compost κτλ). Φυσικά ο σωστός υπολογισμός τόσο της ποσότητας του νερού ανά πότισμα όσο και του χρόνου ποτίσματος είναι ίσος ότι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα!
            Ακολουθώντας αυτά τα βασικά βήματα ήμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μόνοι μας τον κήπο μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πάντα η βοήθεια και η συμβουλή του γεωπόνου μας θα μας βοηθήσει σε ότι πρόβλημα προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου