Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ

Σε όλους μας αρέσει να χαλαρώνουμε πίνοντας τον καφέ μας  στον κήπο μας μέσα σε ένα χαλαρωτικό, πράσινο περιβάλλον το οποίο έχουμε διαμορφώσει μόνοι μας σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο, τις ανάγκες μας και φυσικά το χώρα και την οικονομική μας δυνατότητα.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πολύ συχνά υπάρχει εξ’αρχής και ένα κατοικίδιο (σκύλος ή γάτα συνήθως) ή προστίθεται αργότερα για να καλύψει ακόμα μια μας ανάγκη αυτή της συντροφιάς δική μας η της οικογένειας μας (συζύγου,παιδιού κτλ.). Εδώ μπορεί αν αρχίσουν τα ‘προβλήματα’ με κίνδυνο να και την πολυπόθητη χαλάρωση να μην επιτύχουμε και ο κόπος μας τα έξοδα μας μπορεί να πάνε περίπατο...
Κήπος και κατοικίδιο ένας δύσκολος συνδυασμός αλλά όχι και αδύνατος στο να επιτευχθεί. Φυσικά για να επιτευχθεί και να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε την αιτία και έπειτα να αφιερώσουμε χρόνο και κόπο στην αντιμετώπιση του. ¨Ετσι τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να  επιτύχουμε το σκοπό μας είναι προληπτικά όσων αφορά το σχεδιασμό του κήπου και την επιλογή των φυτών και μέτρα αντιμετώπισης όσον αφορά κάποια “κακία” συνήθεια του κατοικίδιου.
Μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τον σχεδιασμό του κήπο μας είναι :
·  Να αφήσουμε ένα χώρο ελεύθερο αποκλειστικά για το ζώο μας το οποίο θα το μάθουμε ότι εκεί είναι ο χώρος του και εκεί μπορεί να κάνει τις ‘αταξιες’ του, στο χώρο αυτό θα τοποθετηθεί το σπιτάκι η τροφή και το νερό του. Ο χώρος αυτός μπορεί να περιοριστεί με κάποιο μετρίου ύψους φυτοφράχτη, το πυξάρι (Buxus sempervirens)  και η αγγελική (Pittosporum tobira) είναι δύο πολύ καλές επιλογές γιατί δημιουργούν έναν πυκνό και εύπλαστο φυτοφράχτη.  
·  Τα παρτέρια στα οποία θα φυτέψουμε ανθοφόρα φυτά (τα άνθη των οποίων θα πρέπει να είναι μικρά ή μεσαίου μεγέθους) θα πρέπει να περιφραχτούν με κάποιο χαμηλό και οικονομικό ξύλινο φρακτάκι π.χ. ένα roll bar, και έπειτα να καλυφθούν με κάποιου τύπου βότσαλο ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη επιφάνεια χώματος η οποία θα ήταν ελκυστική για το ζώο να σκάψει ή να κάνει άλλη ‘αταξία’.
·  Η χρήση εδαφοκαλυπτικών ανθοφόρων και μη φυτών έχει πολλά θετικά καθώς υπάρχει ποικιλία πρωτότυπων, οικονομικών αλλά και ανθεκτικών στις καταπονήσεις (πάτημα , κύλισμα κτλ) φυτών.  Τα εδαφοκαλυπτικά φυτά μπορούν αν χρησιμοποιηθούν και σαν εναλλακτική λύση για την κάλυψη των παρτεριών.
·  Φυτά με μεγάλη ευαισθησία τα οποία συντηρούνται δύσκολα θα πρέπει να αποφεύγονται μιας που από τη φύση τους χαλάνε εύκολα και δεν αντέχουν σε μεγάλες καταπονήσεις.
·  Τα ακανθώδη φυτά θα πρέπει να αποφεύγονται μιας και το κατοικίδιο μας δεν πρόκειται να το δει ποτέ ως εμπόδιο και μπορεί να τραυματιστεί κατά την ώρα του παιχνιδιού.
·  Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το γκαζόν μία και για την προστασία του δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. ¨Ενας πιθανός τρόπος προφύλαξης του γκαζόν μας με αμφίβολα αποτελέσματα και υψηλό κόστος είναι η σύνδεση ενός φωτοκύτταρου με το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε να διώχνει όλα τα ζώα μόλις αυτά πατάνε στο γκαζόν μας βρέχοντας τα. Στην πραγματικότητα όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του γκαζόν μας είναι η εκπαίδευση του ζώου μας και η βόλτα του σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να μην ξεσπά σε αυτό.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για τα διάφορα ζώα  που κυκλοφορούν στον κήπο μας εάν αυτά είναι αδέσποτα είναι να  βρούμε από που μπαίνουν στον κήπο μας ώστε να πάρουμε τα αντίστοιχα μέτρα για να εμποδίσουμε την είσοδο τους, οποιοδήποτε άλλο μέτρο δεν  μπορεί να αποδώσει αφού έρχονται και φεύγουν όποτε θέλουν και συνήθως ώρες που δεν τα καταλαβαίνουμε καν.
Όσο αφορά τα δικά μας κατοικίδια η έλλειψη άσκησης, η ανία ή η μοναξιά είναι αιτίες για πολλά προβλήματα σε σχέση με τα σκυλιά, όπως, το σκάψιμο και η πρόκληση ζημιών γενικά.Το πρώτο και το πλέον αποτελεσματικό μέτρο είναι η σωστή εκπαίδευση του κατοικίδιου μας, όχι αναγκαστικά από κάποιον ειδικό,  ώστε να μάθει να τι μπορεί να κάνει και τι όχι..Φυσικά και οι συχνές, και σε αρκετή διάρκεια βόλτες είναι κάτι απαραίτητο για την επίτευξη του σκοπού μας που δεν είναι άλλος από την αποφυγή πρόκλησης ζημιών στον κήπο μας όπως καψίματα και μασούλημα διαφόρων ντεκόρ αλλά ακόμη και των ίδιων των λουλουδιών. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο από την προσωπική σας ζωή παρέα με το σκυλάκι σας γυμνάζοντας το παίζοντας μαζί του και φροντίστε να του  δώσετε παιχνίδια που μασιούνται για να απασχολούνται το χρόνο που εσείς λείπετε από το σπίτι.
Παρ όλη την τήρηση των παραπάνω είναι πιθανό ο σκύλος μας να μας δημιουργήσει κάποιο προβλήτα κυρίως στο γκαζόν με την ούρηση του όταν εμείς ήμαστε υποχρεωμένοι να λήψουμε για αρκετές ώρες, μιας και αυτό αποτελεί μια βιολογική ανάγκη την οποία μπορεί μεν να ελέγξει αλλά όχι και να αποβάλει. Εάν αντιληφθούμε ότι το σκύλι μας έχει ουρήσει σε κάποιο σημείο επειδή τα ούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεως ενώσεων αζώτου (πχ αμμωνία) τα οποία ξεπερνούν την αντοχή του χλοοτάπητα  καθιστώντας τα τοξικά  , τότε πρέπει να ρίξουμε όσον το δυνατόν πιο σύντομα πολύ νερό ώστε οι χημικές ενώσεις να υποστούν έντονη αραίωση-ξέπλυμα και να περιοριστεί το πρόβλημα.
Εάν δεν το προλάβουμε και το γκαζόν δεν αποφύγει την τοξικότητα θα μεταχρωματιστεί στα σημεία αυτά αποκτώντας ωχροκίτρινο χρώμα και ενδέχεται να καταστραφεί. Εάν η τοξικότητα δεν είναι έντονη και εκτεταμένη εις βάθος στο έδαφος ο χλοοτάπητας μας μπορεί να αναβλαστήσει αυτό θα αρχίσει να γίνεται  αντιληπτό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση καταστροφής  καλό θα ήταν να γίνει μία μικρή επισπορά, αφού πρώτα αφαιρεθεί τοπικά το χώμα σε βάθος πέντε εκατοστών.
Οι κατοικίδιες γάτες συνήθως δεν προκαλούν συνήθως εκτεταμένα προβλήματα στους κήπους. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που δημιουργούν είναι η αφόδευση τους  pet shops η χρήση των οποίων έλκει το ζώο να αφοδέυει σε συγκεκριμένο μέρος το οποίο και φροντίζουμε να το κρατάμε καθαρό ώστε να πηγαίνει συνέχεια εκεί. Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν έχουμε να κάνουμε με αδέσποτες γάτες αφού η παρουσία τους σε έναν κήπο όπου κυκλοφορούν έγκυες γυναίκες ή μικρά παιδιά ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία. σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή μιας και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου